J.Romijn
J.Romijn
Foto's
J.Romijn
J.Romijn Checklist
J.Romijn

Handige checklist voor uw tuin

Ontwerp, aanleg en onderhoud van de tuin is vakwerk. Maar u kunt er zelf ook veel aan doen om een mooie tuin te krijgen en behouden. Zelfs als u alle werkzaamheden door een vakman laat uitvoeren is het nog noodzakelijk om over een aantal basiselementen goed na te denken, zodat uw nieuwe tuin ook aan uw wensen en verwachtingen voldoet (en blijft voldoen).

De onderstaande lijst met aandachtspunten die relevant zijn bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van uw tuin is niet volledig, maar biedt u wel een middel om gestructureerd plannen te maken voor uw (nieuwe) tuin. De checklist dient ook als hulpmiddel en voorbereiding voor een gesprek met ‘deskundigen’ over uw tuin.


Hoe ziet uw tuin er uit?

 • Welke grondsoort heeft u in de tuin?
 • Dient er grondbewerking plaats te vinden (bijvoorbeeld het losmaken van een kleigrond om te zorgen dat de waterafvoer goed verloopt)?
 • Op welke plaatsen heeft u schaduw en zon in de tuin en hoeveel?
 • Heeft u planten in een bestaande tuin die u wilt behouden?

Stel uw persoonlijke wensenlijst samen.

 • Hoe groot en op welke plaats wilt u het terras/de terrassen? Houdt u hierbij o.a. rekening met de grootte van uw tuinset, de afstand naar de keuken, mogelijkheid voor het creŽren van zon en schaduw op het terras.
 • Wat voor type tuin wilt u? denk hierbij bijvoorbeeld aan uitbundig bloeiend, strak en modern, onderhoudsarm, veel of weinig planten, een gazon, etc.
 • Wilt u kleine kinderen in de tuin laten spelen en eventueel speeltoestellen of een zandbak plaatsen?
 • Is er een deel van de tuin of een gebouw waar u op uitkijkt dat u uit het zicht wilt hebben?
 • Hoe wilt u de erfafscheiding hebben waarbij u ook nagaat hoe hoog u deze wilt hebben en of er bijvoorbeeld een uitgang in geplaatst kan worden?

Bespreek uw wensen met een deskundige

Een deskundige kan met u nagaan of uw wensen ook goed uitvoerbaar zijn. Sommige planten gedijen bijvoorbeeld heel goed op kleigrond, maar niet op zand. Andere planten kunnen goed tegen de zon of juist niet. Daarnaast kan een deskundige vanuit zijn ervaring ook andere inzichten en ideeŽn geven door bijvoorbeeld strategisch bomen te plaatsen om op een natuurlijke manier schaduw te creŽren op een deel van het terras. Hij weet bovendien welke bomen en planten geschikt zijn voor uw tuin waarbij hij ook rekening houdt met de toekomstige grootte. Er zijn bijvoorbeeld bomen die meer dan 20 meter hoog kunnen worden, hetgeen niet praktisch is in een kleine tuin


Maak een ontwerp van uw toekomstige tuin

Op het ontwerp tekent u de tuin en het huis en verder:

 • Het terras/de terrassen en de materialen waarmee je deze wilt aanleggen (soort steen, houten vlonders, etc)
 • De paden tussen de terrassen en de materialen waarmee je deze wilt aanleggen (soort steen, staptegels, split, etc.)
 • Plantenbakken en de materialen waarmee je deze wilt maken (metselen, betonsteen, houten bielzen, etc)
 • Pergola en het materiaal waarmee je deze wilt maken
 • Gazon
 • Borders

Tip: om te kijken of uw terras ruim genoeg is, kunt u uw tuintafel op schaal intekenen. Reken minimaal 1 meter ruimte om de tafel om uw stoelen te plaatsen, maar meer ruimte is wenselijk om goed om uw tafel heen te kunnen lopen.


Maak een goed beplantingsplan

Voor veel mensen is het lastig om een goed beplantingsplan samen te stellen. Er is immers veel kennis voor nodig om de juiste planten te kiezen bij het type tuin, de grondsoort, de hoeveelheid zon, etc. En dan hebben we het nog niet over de grootte van de planten en hoeveel je per soort nodig hebt om een mooie volle border te krijgen zonder dat de verschillende planten elkaar overwoekeren. Het maken van een goed plan dat past bij uw tuin is eigenlijk werk voor een deskundige!


Aanleg van de tuin

 • Maak een goede planning: niet alle planten, heesters en bomen kunnen ieder moment van het jaar worden geplant.
 • Bestel alle benodigde materialen bij goede leveranciers (zand, aarde, hout, stenen, planten, aarde, etc.)
 • Zorg dat de grond goed bewerkt en bemest is en dat er goede aarde op ligt. Onder de terrassen en paden hoort zand en/of puin. Ga na bij je hovenier en/of stratenmaker wat hij nodig acht om zijn werk goed te doen.
 • Leg eerst alle terrassen aan en pas daarna de beplanting en het gazon.
 • Bereken hoeveel planten je nodig hebt en bestel deze. Indien je een beplantingsplan bij een deskundige laat maken ontvang je hierbij een ‘bestellijst’ en een ‘plattegrond’ waarom staat aangegeven waar welke planten geplaatst moeten worden.
 • Let er op dat je de plantjes niet in de zon laat liggen als je bezig bent en zorg ervoor dat je alles zo snel mogelijk in de tuin plaatst.
 • Sproei het eerste jaar dagelijks als het niet regent. Dit is nodig om de planten goed te laten wortelen. Ze zijn in de beginperiode nog erg kwetsbaar.
 • Schrik niet van de vele ‘lege plekken’ in de tuin. Vaak is het aan het einde van het eerste jaar al een stuk minder en volgend jaar is de tuin voor een groot deel dichtgegroeid. Mits er uiteraard een goed beplantingsplan gemaakt is.

Onderhoud van de tuin

 • Goed snoeien is noodzakelijk voor een mooie en goede groei. Vraag een deskundige om advies of volg bijvoorbeeld een ‘snoeicursus’. Diverse plantjes moeten op een ander moment en op een andere manier gesnoeid worden. Er zijn bijvoorbeeld hortensiavarianten die jaarlijks helemaal teruggeknipt moeten worden om een mooie volle plant te krijgen maar er zijn ook varianten waarbij je slechts enkele takken mag wegknippen omdat deze anders dat jaar niet zal bloeien.
 • Dakplatanen zijn momenteel erg populair. Deze staan mooi in zowel grotere als kleinere tuinen. Het is echter wel belangrijk om deze, zeker de eerste paar jaar, goed te geleiden, zodat de takken mooi naar elkaar toe groeien. Het is raadzaam om dit door een deskundige te laten doen.

Wilt u hulp bij het ontwerp, aanleg of onderhoud van uw tuin?

J. Romijn Tuinen heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen, aanleggen en onderhoud van grote en kleinere tuinen. Ook als u slechts een deel van de werkzaamheden door een deskundige wilt laten uitvoeren.

Klik hier als u een afspraak wilt maken en een vrijblijvende offerte wilt ontvangen.

 

J. Romijn Tuinen biedt een compleet pakket voor de realisatie van nieuwe tuinen. Vanuit de vestiging in Woerden wordt de aanleg, het onderhoud en het ontwerp van uw tuin verzorgd.

J.Romijn Contact J.Romijn Ontwerp J.Romijn Foto's J.Romijn J.Romijn J.Romijn Onderhoud J.Romijn Checklist J.Romijn Aanleg